Tok Sen Masajı

Kuzey Tayland’ın Lana olarak bilinen bölgesinde geliştirilmiş olan Tok Sen, bir şifacılık geleneğidir. Tok Sen’in beş bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir.

‘Tok’ “temizlemek” veya “hareket etmek” anlamına gelirken, “Sen” ise Sen Hatlarını (enerji meridyenleri) ifade eder.  Tok Sen uygulanırken amaç kanallarda bloke olmuş yaşam enerjisini açarak tekrar akışkan hale getirmektir.

Bunun için fasyanın, tendonların ve kasların içine ve derin bölgelerine erişebilme özelliğine sahip, mekanik bir yöntem ile üretilen ve ses formunda olan titreşimler kullanılır.

Geleneksel Tok Sen uygulaması sırasında çeşitli aletler kullanılır. En temel iki araç ahşap bir çekiç ve keskidir. Bunlara ek olarak yine ağaçtan yapılmış çeşitli şekillerde ve boyutlarda çubuklar da kullanılır. Bu araçlar vasıtası ile vücudun belli bölgeleri tıklama benzeri darbeler ile uyarılır. Tıklamalar sonucu oluşan titreşimler enerji kanalları vasıtası ile sinirlere, kaslara ve fasyaya gönderilerek kaslarda ve tendonlarda hissedilen ağrılar iyileştirilir. Bu işlem sırasında vücudun farklı bölgelerine temas eden ahşap çubuk üzerine çekiç ile belli bir şiddette vuruşlar veya tıklamalar yapılır. Pek tabii ki aletler asla şiddetli veya kaba bir şekilde kullanılmaz. Ahşap bir çekiç ile nazik bir şekilde vurarak oluşturulan titreşimler, fasyanın ve kasların derinlerine işleyerek vücut içinde onarımı ve yenilemeyi başlatır. Aynı zamanda üzerinde çalışılan bölgelerde canlanma hissine sebep olur. Tok Sen ile çalışma yapmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan biri de parmakların ulaşamayacağı kadar derinde olan kaslara ya da çok büyük olan kaslara rahatlıkla ulaşılabilmesidir. Ayrıca parmakların etkili bir şekilde nüfuz edemeyeceği kadar küçük veya dar olan alanlara daha küçük ve ince olan çubuklar ile çalışma yapılabilmektedir.

Bu kadim şifa yönteminin faydalarından sadece bir kaçını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kan sirkülâsyonunu arttır. Daha iyi hale gelen dolaşım, tendonları yeniler ve bloke olmuş enerji çok daha hızlı bir şekilde özgür kalır.
  2. Kasları gevşetir. Gergin kaslar kılcal damarları sıkıştırır ve böylece kaslara giden kan dolaşımı azalır ve kas ağrılarına sebep olur. Meridyenler üzerine çekiçle vurarak, ağrınınve rahatsız edici hislerin ortadan kalkmasına yardımcı olunur. Eğer rahatsız olan kişi daha önceden büyük miktarda stresi bedeninde ve zihninde depo etti ise kaslar ve tendonlar katılaşıp, zırh benzeri bir oluşumu meydana getirirler. Tok Sen sayesinde bu zırh eritilir ve gerginlik çözülür.
  3. Periferik sinirleri uyarır. Bu sinirler kılcal damarlara paralel uzanırlar. Ne zaman çekiç ilevurulursa vibrasyon kılcal damarları ve periferik sinirleri besler ve aynı zamanda kasları da uyarır.
  4. Birçok sebebe dayalı ağrıyı ortadan kaldırır:
    • Sinir sisteminde oluşan sorunlar nedeni ile meydana gelen baş ağrısı, migren, beyin dejenerasyonu, bulanık görüş veya işitme kaybı.
    • Omuz ağrısı, boyun ağrısı, omuz tendonlarında gerginlik, kolda hareketsizlik.
    • Tendon kompresyonu, bel kaslarında gerginlik, kürek kemiği problemleri ve sırt ağrısı.
    • Bel ağrısı, omurilik iltihaplanması, gövdeyi bükmede zorluk.
    • Lomber ağrı ve sinir kompresyonu.
    • Üst bacak ağrısı, hamstring kası gerginliği ve patella dislokasyonu.
    • Baldır ağrısı, ayak tabanında ağrı ve uyuşma.
    • Kol ağrısı, dirsek ağrısı, kolda ve elde uyuşma.
  5. Meridyenler Vasıtası İle Toksinlerden Arınma: İnsan vücudundaki doku ve meridyenler, toksin birikimine maruz kalır. Toksinlerin birikmesi kas ve tendonların esnekliğini etkiler ve iç organların fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirmelerine müdahale eder. Bu sebeple vücuttan toksinlerin uzaklaştırılması geleneksel şifa yöntemlerinde önemli bir yer tutar.